Despre a face parte din schimbarea în bine
She is MOM este un proiect tare drag nouă, despre care ne place să aflăm mai multe și să povestim mai departe.
De data aceasta, am avut bucuria de a discuta cu unul dintre mentori, Maria Nanescu, care ne-a povestit despre lumea She is MOM, insights și despre bucuria de a fi pe partea bună a schimbării vieții cuiva.
„Mereu mi-am dorit să ajut oamenii din jurul meu”, acesta a fost primul lucru pe care l-am aflat despre Maria și reprezintă motivul pentru care a ales să apeleze la Alexandra Badea și Andreea Radu, fondatoarele proiectului. La scurt timp, a început să țină ședințe de mentorat pentru femeile care au nevoie de o schimbare, de echilibru sau stabilitate în viața lor și să le susțină în drumul lor de a le obține.
Prima sa experiență de mentor la She is MOM a avut loc în contextul programului acestora dedicat mamelor strămutate din Ucraina. Astfel, Maria și-a început activitatea prin sprijinirea uneia dintre femeile înscrise în program „un om extraodinar cu o energie și un curaj fantastic” în parcursul său de acomodare în România, oferindu-i suport și răspunsuri.
Întrebată despre evoluția femeilor în cadrul proiectului, Maria ne-a răspuns simplu: „Cred că fiecare dintre femeile pe care le cunosc din She is Mom este mai încrezătoare și mai puternică”. De la o sesiune de mentorat la alta, femeile din comunitatea She is MOM devin tot mai sigure pe propriile puteri, primind suportul moral și social de care au nevoie. Astfel, acestea reușesc să își îndeplinească obiectivul, fie că este vorba despre obținerea unui nou job, despre învățarea unui nou skill sau despre a învăța să facă față schimbărilor din viețile lor.
Dar pentru că fiecare drum are și obstacole, care mai de care mai dificil de combătut, am rugat-o pe Maria să ne povestească puțin și despre dificultățile pe care le-a întâmpinat de-a lungul timpului, în lucrul cu femeile. Astfel am aflat că cele mai des întâlnite provocări au la bază situații precum concedierea, depresia sau probleme de sănătate (ale mamei ori ale copilului său): „Am avut cazuri de mame cu un copil bolnav, mame cu depresie din diverse surse (post-natale sau sociale), probleme de sănătate, mame care au fost abuzate și au avut nevoie de un cămin pentru ele și copii lor, mame fără loc de muncă sau mame care au vrut să își schimbe locul de muncă pur și simplu pentru că nu se mai descurcau cu munca și viața privată”.
Întrebată despre reușitele personale din cadrul proiectului, Maria ne-a răspuns sincer că, din perspectiva sa „ (…) reușita cea mai mare este atunci când o mamă este mulțumită și fericită” în urma interacțiunilor cu ea.
Ducem povestea She is MOM pentru că, asemenea atelierului nostru remesh, aceștia sunt o comunitate frumoasă, cu scopuri sociale clare pe care le îndeplinesc prin întreaga lor activitate.