refresh

Despre cum putem spriji persoanele strămutate din Ucraina

Sprijinirea persoanelor strămutate din Ucraina reprezintă în continuare una dintre preocupările noastre principale, iar pentru că atunci când suntem mai mulți, suntem mai puternici, am discutat și cu cei de la She is Mom despre modalitățile prin care au gestionat ei această situație.  

Am avut bucuria de a discuta cu Daria Simion, Consultant HR și  mentor al platformei She is MOM despre cum au făcut ei față unor situații atât de neprevăzute pentru noi toți.  

„Am încercat în primul rând să ne punem cât am putut în situația lor, gândindu-ne la nevoile urgente pe care cineva aflat în acest context le-ar putea avea.”, ne spune Daria. She is MOM a fost un ajutor de nădejde pentru femeile strămutate din Ucraina în ceea ce privește găsirea unui nou loc de muncă și procesul de integrare într-o nouă țară.  

Întrebată despre principalele provocări și obstacole pe care le-a întâmpinat în tot acest proces, Daria ne-a împărtășit că acestea sunt strâns legate de nesiguranța femeilor venite din Ucraina. O nesiguranță firească, în contextul în care ele își doresc cel mai mult să se întoarcă acasă, însă nu știu când vor putea face asta în completă siguranță. O altă piedică, pe care am depășit-o și noi în cadrul atelierului remesh, este faptul că multe dintre acestea nu cunosc limba engleză , astfel încât a fost necesară recrutarea unor mentori cunoscători de limbă ucraineană sau rusă pentru o bună comunicare cu acestea.  

Cât despre cele mai dragi momente și reușitele în ceea ce privește lucrul cu femeile din Ucraina, Daria ne spune despre cât de mândră este de faptul că munca celor de la She is Mom a dat roade însemnate pentru participantele la program. Ne povestește despre numărul mare de femei pe care au reușit să le ajute să se pună pe picioare din punct de vedere profesional și să obțină o mai bună viziune asupra dorințelor și obiectivelor pe care le au pe termen lung în acest aspect al vieților lor: „Au fost inclusiv cazuri în care femeile care au activat ca antreprenori au reușit să se angajeze după ce au făcut împreună cu noi sesiuni de pregătire pentru interviu, dezvoltarea unui plan de carieră, creare sau redefinire a CV-ului, profilului de LinkedIn și ne bucurăm că am putut contribui la acest proces.” 

Pentru că și noi la rândul nostru am învățat multe de la colegii noștri strămutați din Ucraina, am fost curioși să știm care sunt lucrurile pe care cei de la She is MOM le-au învățat în tot acest timp: „Femeile din Ucraina ne-au arătat ce înseamnă dorința de a merge mai departe, dedicarea pe care o poate arăta o mamă pentru familia ei și faptul că, indiferent de ce se întâmplă, viața merge mai departe.” 

Ne bucurăm că există și alte programe asemănătoare remesh, care sprijină femeile în momente dificile și le ajută să depășească obstacolele din viețile lor și sper ca viitor să existe din ce în ce mai multe astfel de programe de sprijin socio-profesional.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *