Portret #remesh: Andreea-Dodo Tecaru, sau despre cum te simți complet ajutându-i pe cei vulnerabili
„Să-ți dau să mănânci, niște papuci și o periuță de dinți, asta cred că poate face aproape oricine.
Să-mi iau angajamentul că lucrez cu tine, îți ofer un venit lunar, caut soluții pentru viitor,
asta poate face diferența în viața cuiva.”
Andreea-Dodo Tecaru, HR & Insertion Manager la Ateliere Fără Frontiere e de profesie psihosociolog.
„Sunt prima generație de psihologi de după ’90, am apucat școala aia tradițională, consistentă, cu multă multă carte. În ’94, când am terminat, am avut oportunitatea de a intra pe o piață virgină în ceea ce privește serviciile de protecție socială.” Primul ei loc de muncă după universitate a fost într-un centru de plasament ca psiholog educator pentru copii. „În anii 90 încă existau mastodonții aceia după model rusesc în care trăiau sute de copii, în condiții materiale uneori bune, dar lipsiți complet de afectivitate și interacțiune socială și emoțională.”
După 10 ani de muncă cu persoane vulnerabile, cu tineri proveniți din medii extrem de sărace, dar și cu tineri și adulți în căutarea unui loc de muncă, Dodo Tecaru s-a mutat în sectorul de business, unde a lucrat în poziții legate de HR, în coaching, dezvoltare personală, planificarea carierei etc. Cu Ateliere Fără Frontiere își folosește acest bagaj complex de experiențe, în activitatea care îi oferă cel mai mult sens: sprijinirea celor vulnerabili.
„Eu sunt problem solver, sunt orientată spre a oferi oricui are nevoie de ceva din ce-aș putea eu oferi. Material, emoțional, cunoștințe. Am revenit în munca socială după ce am dat cu nasul de un business reconfortant financiar tocmai pentru că mi-am dat seama că eu pentru asta sunt aici, misiunea mea personală în acest moment pe această lume e să fac ceva pentru ceilalți. Așa mă simt eu completă. Am ales Ateliere Fără Frontiere pentru că are consistență pe termen mediu și lung. Să-ți dau să mănânci, niște papuci și o periuță de dinți, asta cred că poate face aproape oricine. Să-mi iau angajamentul că lucrez cu tine, îți ofer un venit lunar, caut soluții pentru viitor, asta poate face diferența în viața cuiva.”
Pentru Dodo e o mare bucurie când primește vești bune și mesaje de mulțumire de la oameni cu care a lucrat în trecut.
„Asta cred că fac acum- continui să las o amprentă, cu câtă pricepere și pasiune am, în viețile acestor colegi ai mei: persoanele vulnerabile. E o mare provocare să lucrezi cu acești oameni, care par să confirme legile lui Murphy: dacă ceva poate să meargă rău, ei bine, va merge și mai rău. Sunt oameni care vin din niște situații de viață și din niște contexte absolut îngrozitoare pe care noi ceilalți nici nu ni le putem imagina.”
Despre Ateliere Fără Frontiere, Dodo Tecaru spune că e un loc care oferă o a doua șansă oamenilor care n-au lucrat niciodată, oamenilor de o anumită vârstă care n-au mai lucrat de multă vreme, oamenilor care vin din adicții, de alcool sau droguri, din trafic de ființe umane, din violență domestică, cu boli cronice incurabile sau cu dizabilități, neșcolarizați sau analfabeți, oameni fără locuință.
„Toți sunt aici. Acești oameni nu au o singură problemă, de cele mai multe ori întâlnim câte 7-8 vulnerabilități la o singură persoană.”
E mândră să fie parte din singura organizație din România care are și program de inserție profesională și plasare pe piața forței de muncă. Ateliere Fără Frontiere le oferă oamenilor un loc de muncă-pilot: dobândesc aptitudini esențiale în cadrul unui loc de muncă și învăță o meserie nouă, se obișnuiesc cu munca în echipă, cu programul zilnic de lucru. În plus, primesc consiliere pentru viitor, sfaturi și ajutor în rezolvarea problemelor personale și administrative, încurajare pentru a prinde încredere în propriile forțe. „Sunt organizații care fac doar integrare profesională și organizații care doar plasează, intermediază, fac mediere. Noi le facem pe amândouă. Așa rezultatele pot dura. Dacă sunt alături de noi timp de 2-3 ani: consiliere și pregătire la locul de muncă, atunci vor face mai bine față în piața de muncă convențională, unde nu stă nimeni după tine, să îți îngăduie unele atitudini, comportamente sau situații. Spre exemplu, o adicție de alcool sau droguri, doar pentru că e tratată nu înseamnă că e rezolvată, sau cineva care vine din violență domestică, chiar dacă a părăsit mediul toxic, poate nimeri într-o altă conjunctură similară, pentru că se creează niște modele comportamentale greu de schimbat. Noi, echipa de consilieri sociali și echipa de producție, încercăm să-i punem cumva pe linia de plutire, să îi ghidăm în rezolvarea unora dintre problemele din viața personală, dar să se integreze și în sistem, să poată avea un loc de muncă – cu program, cu obligații, cu contract, cu reușite, cu nereușite. După ce parcurg acești 2-3 ani la noi să fie empowered.”
Odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, Dodo Tecaru a preluat și partea de selecție a refugiaților ucraineni care provin din medii vulnerabile și care vor să se angajeze în cadrul Asociației Ateliere Fără Frontiere, atât la sediul din București, cât și la ferma bio&co din satul Ciocănari, Dâmbovița. Dacă vrei să susții acest demers și să transmiți informația mai departe, lista locurilor libere o regăsești aici.